Rolul consilierii

Consilierea in vederea de dezvoltarii personale se adreseaza… ORICUI. Chiar tie. Rolul consilierii este de a oferi sansa valorificarii eficiente a POTENTIALULUI LATENT de care dispune fiecare, si care cel mai adesea ramane nefolosit.

Se pare ca folosim doar 3% din capacitatea reala a creierului nostru! Si “supravietuim” si asa… pana in momentul in care constatam ca DORIM MAI MULT DE LA VIATA, si ca suntem nemultumiti cu ceea ce am realizat. Iar creierul are nevoie de antrenament, de exercitii, de resurse interioare si exterioare pentru a se MOBILIZA. Pentru a invata sa utilizeze eficient si cate ceva din restul de 97%!!!

Cel mai ciudat lucru este ca dorim mai multi bani, dorim mai multa putere, un job mai bun, o firma mai dezvoltata, o viata mai fericita, o casa mai mare, o masina mai puternica, insa RAREORI dorim sa INVATAM, sau sa na SPECIALIZAM pentru a implini aceste dorinte. Insa atunci cand dorim sa o facem, gasim mai greu resursele pentru un start reusit.

In consiliere este ca si la sport. Poti sa alergi, sa faci jogging zilnic, insa daca doresti sa fii mai bun, sa obtii performante, sa fii campion, sau sa ai o conditie fizica buna, vei avea nevoie intotdeauna de un bun ANTRENOR. Care va sta pe margine, si va privi, fara sa se implice, te va ghida, te va cronometra, te va mobiliza, iti va explica metodele cele mai bune, te va incuraja mereu, pentru ca TU sa obtii rezultatele pe care le doresti.

Adesea, antrenorul imparte succesele cu sportivul, pentru ca amandoi formeaza o ECHIPA, si lucreaza in comun la victorie. Desi sportivul este singurul care concureaza, in umbra lui este antrenorul: mentor, furnizor de energie, de tehnici, de curaj, de initiativa, de performanta.

In limba engleza, in loc de consilier pentru dezvoltare personala, se foloseste termenul de COACH (=… antrenor!). Doar ca e folosit alaturi de “sportul” caruia i se adreseaza:

– LIFE-COACH – antrenor pentru… viata (pentru o viata fericita, de fapt).

– BUSINESS-COACH – antrenor de… afaceri! Orice om de afaceri de succes din SUA are propriul sau business-coach!!! Ba chiar si oamenii politici, rareori ies in public, la TV sau in fata presei, inainte de a invata sa comunice eficient de la un coach profesionist! (Iar cei care nu au coach, ies la TV si scapa perle)

Dupa modelul american, si in Europa a patruns profesia de consilier pentru dezvoltare personala (coach-ul). Ei inlocuiesc psihologii, acolo unde nu sunt probleme clinice, sau acestea sunt reduse ca si intensitate si complexitate.

La psiholog mergem cand ajungem la limita energiei psihice, cand problemele ne coplesesc, si suspectam existenta unor probleme clinice. La COACH insa putem apela oricand, chiar si atunci cand avem probleme existentiale de complexitate redusa, ca de exemplu:

– vrem un loc de munca mai bun, si reusim mai greu sa ne cunoastem si identificam aspiratiile, potentialul, posibilitatile reale, metodele si tehnicile de abordare a firmelor angajatoare, de obtinere a jobului etc.

– suntem nemultumiti de relatia pe care o avem cu colegii de munca, cu partenerul de viata, cu copilul nostru, cu vecinii sau prietenii.

– vrem o relatie mai buna in cuplu, sau sa invatam cum sa atragem partenerul de viata potrivit. Vrem sa invatam sa armonizam personalitatea noastra cu cea a partenerului de cuplu.

– vrem sa castigam mai mult, sa ne perfectionam, sa deschidem afacerea proprie, sau daca am deschis-o, sa ne dezvoltam mai rapid.

– vrem sa schimbam unele obiceiuri daunatoare – sa renuntam la fumat, alcool, jocuri de noroc, vrem sa tinem regim, sa obtinem o forma fizica mai buna.

– dorim sa ne imbunatatim starea de sanatate printr-o gandire sanatoasa, pozitiva, si dorim sa aflam mai multe metode pentru a ne inlocui gandirea negativa insuflata de unii “binevoitori”.

– vrem sa avem acces la metode si tehnici moderne de valorificare superioara a potentialului cerebral uman de care dispunem in mod natural, dar pe care il folosim la doar 3% din capacitatea sa!

– vrem sa fim mai bine dispusi, mai energici, mai performanti, mai fericiti.

– dorim un autocontrol mai bun, si eliminarea sau reducerea stresului din viata noastra.

Modul in care are loc consilierea:

Individual – 1 la 1 – consilier si client fata in fata, la cabinet.

Online, pe messenger sau skype.

In grupuri de dezvoltare personala de 4-6 persoane.

Grupuri saptamanale disponibile acum in Satu Mare:

– Scoala vietii – ghid pentru supravietuire in jungla urbana – http://www.dezvoltarepersonalaSM.wordpress.com

– Scoala parintilor – pentru parintii constienti – din 6 februarie – http://www.scoalaparintilorsatumare.wordpress.com

– Scoala elitelor (in curand) – http://www.scoalaelitelor.wordpress.com

Pentru inscriere in grupuri sau pentru consiliere individuala, este suficient sa trimiteti un email la:

consilierSM@gmail.com

sau danimois@yahoo.com

sau sa ma sunati la telefonul: 0745-866.222 – Daniel Mois (daca nu pot raspunde, revin eu cu un telefon in cel mult 2-3 ore).

Advertisements
This entry was posted in psihologie, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s